Rejsen fra jordens indre

Svimlende tidsperspektiv

Da naturens enorme kræfter skabte Argyle-minens pink diamanter, var de eneste levende væsener på kloden mikroskopiske alger og celler. Vi mennesker rejste os først op på to ben nogle milliarder år senere.
Derefter skulle det tage os to millioner år mere at finde og udgrave de enestående røde krystaller, der i dag er berømt som verdens smukkeste og sjældneste diamanter.

Rødmende mystik

Det skete i et af de mest afsidesliggende steder på jorden. I et hjørne af East Kimberleys stenede vidder i Western Australia, hvor det udstrakte, forrevne land-
skab er lige så intenst rødt som selve diamanterne.
Mættet med naturlig skønhed og ladet med dyb mystik.

Den barske og uvejsomme stenørken skjuler sine dyrebare hemmeligheder godt. I årtusinder har de sjældne diamanter gemt sig 150 kilometer under det landskab, der er lige så smukt og gådefuldt som de eventyrlige skatte, det gemmer på.

Myretuens hemmelighed

I 1979 fandt en geolog ved et tilfælde en rå diamant i et termitbo i East Kimberley. Kort efter blev, yderligere tre diamanter lokaliseret i et nærliggende flodleje. En mine blev bygget på stedet i 1985, og i dag producerer Argyle 14 millioner carat rå diamanter om året. Det svarer til cirka 11% af verdens produktion af rådiamanter.

Af disse 14 millioner carat er mindre end 0,02 procent pink diamanter eller det der svarer til 3500-4000 carat. Kun de mest exceptionelle bliver solgt på verdens mest eksklusive auktion:”Argyle Pink Diamond Tender“.

Det fortryllede lys

Når du ser ind i det blændende lys fra en pink diamant, bliver du tryllebundet. Det er umuligt at fjerne blikket. Dybt inde i dens forædlede facetter finder du en historie om eventyrlig forvandling, om enorme naturkræfter og om evig tid.

En pink diamant rummer en uendelig strøm af lys fra fortiden, og et glimt af fremtiden.

Stenørkenens hemmelighed

Til trods for at East Kimberley i Nordvest-Australien er et af de mest barske og øde steder på jorden, har gene-rationer af pionerer siden 1850 ledt efter diamanter i områdets betagende smukke, men ugæstfri stenørken. Der skulle gå mere end hundrede år, inden deres ihærdighed blev belønnet. Først i 1985 fik Argyles minearbejdere vristet de første diamanter op fra den klippefyldte undergrund.

Siden da har Argyle-minen været i konstant drift. Døgnet rundt, året rundt. I dag er Argyle den mine i verden, der har produceret flest rå diamanter – mere end 850 millioner carat. I flere år det der svarer til en fjerdedel af klodens produktion af rådiamanter.

De få udvalgte

Argyle er også verdens største leverandør af naturligt farvede diamanter. 90% af alle pink diamanter kommer fra Argyle mine som er berømt for de mest farvemættede diamanter i verden.

Nogle ganske få af dem får ægte diamant elskeres hjerter til at banke hurtigere. Nemlig de 50-60 udsøgte eksemplarer, der bliver afhændet på den årlige Argyle Pink Diamond Tender.

Giganternes arbejdsplads

Argyle-minens åbne krater dækker imponerende 450.000 kvadratmeter (svarende til syv gange Tivoli i København) og rækker 600 meter ned i undergrunden på det dybeste sted. I 2013 gik minen fra open-pit mine til undergrundsmine efter en investering på astronomiske 2 milliarder dollars, for at gøre det muligt at hente de sidste diamantreserver til overfladen. Dybt nede i undergrunden knokler nogle af verdens største gravemaskiner, trucks og crushere for at udvinde en lille håndfuld af verdens mindste vidunere: Argyles enestående pink diamanter.

Sjældnere end sjælden

Sidste år hentede minearbejderne godt 14 millioner carat, svarende til 2.8 tons rå diamanter, op fra undergrunden. Den årlige høst har på sit højeste været helt op på 34 millioner carat (6,8 tons). Men kun en forsvindende lille del heraf er pink diamanter. For hver million carat rå diamanter fra Argyle er kun en carat over den magiske en carat grænse og bliver udbudt på den årlige Argyle Pink Diamond Tender. I alt drejer det sig om 50-60 eksemplarer fra 0,35-2,00 carat. Så der er ingen risiko for, at markedet vil blive oversvømmet med Argyle pink diamanter.

Værdien varer evigt

I en usikker tid med økonomisk ustabilitet er det en tryg fornemmelse, at en Argyle pink diamant aldrig nogen sinde vil blive mindre værd.

Tværtimod.

Det forventes nemlig, at Argyle-minen vil løbe tør for pink diamanter om tre til fire år. Argyle minen er projekteret til at lukke i 2020-2021. Trist for alle, der ikke sikrer sig et eksemplar i tide, men en krystalsikker, evig garanti for, at de små lysende mirakler vil blive endnu mere efterspurgt og værdifulde i fremtiden.

Den gådefulde skønhed

Hård og lysende

Argyle pink diamanter adskiller sig fra alle andre diamanter i verden. Atomerne i Argyle pink diamanter er bundet sammen på en mere kompleks måde end
andre diamanter. Samtidig har de en gådefuld evne til at ændre og forstærke det lys, der sendes ind i stenen.

Man mener, at denne usædvanlige struktur muligvis kan være en af årsagerne til krystallernes sjældent dybe og intense pink farver.

Viden, omhu og lidenskab

Da en pink diamant er omkring tyve til halvtreds gange mere værdifuld end dens hvide pendant, er processen med at forberede den til salg en højt specialiseret videnskab.

Et lille hold af eksperter står for behandlingen af hver enkelt af de pink diamanter, der har mulighed for at ende som Tender-diamant. De bruger lang tid på at “lytte” til stenen, før de beslutter sig for den bedste måde at “låse op” for den unikke farve og det lysende skær.

Vigtigheden af deres bedømmelse bør ikke undervurderes. Det er afgørende, at den færdige diamant får maksimal glans og farveintensitet. En fejlslibning på nogle få tusindedele millimeter kan betyde en drastisk forringelse af diamantens færdige udtryk.

Lidenskabens farver

Indtil for 30 år siden var alle kendte pink diamanter pastel-blege. De første pink diamanter fra Argyle vakte derfor opsigt i diamantverdenen, fordi deres naturlige farver var både dybere og mere glødende i variationer fra transparent lys pink til lidenskabelig mørk rød.


Ægte pink

Har man først set en ægte, naturligt farvet pink diamant, er man ikke i tvivl om dens unikke skønhed. Lyset reflekteres lige så flot og levende som fra en ren hvid diamant, men den pink diamant reflekterer også sin egen unikke farve.

Den hemmelige lidenskab

Pink diamanter vurderes på intensiteten af farven og ikke på klarhed som hvide diamanter. Den smukkeste og mest dyrebare pink diamant er den, der fremviser den mest intense farve.

Argyle pink diamanter findes i naturen i et utal af farvenuancer. Fra sart rødmende til intenst blussende pink. De inddeles principielt i tre kategorier: “pink“, “orangy pink“, “brownish pink” og “purplish pink“.

Hver af disse farver stiger i intensitet fra “faint” til det yderst sjældent forekommende “vivid”. Kun de absolut smukkeste og mest intenst farvede diamanter gør sig fortjent til “vivid” betegnelsen.

Fascinerende for alle

Argyle pink diamanternes intense farver er lige fascinerende for alle. Minearbejderen der finder stenen, sliberen der fremtryller diamantens skønhed og glans, den udvalgte kvinde der bærer den, og alle der ser
beundrende til.

Hvordan får en Argyle pink diamant sin utroligt intense farve?

En teori går ud på, at et ekstraordinært voldsomt tryk for omkring 3 milliarder år siden har ændret på kulstofatomernes molekylære strukturer. Men det oprigtige svar fra alverdens geologer og diamanteksperter er:

“Vi aner det ikke
og finder formentlig heller aldrig ud af det.”

Tilbage til toppen
FØLG OS
Cookie- og privatlivspolitik